Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Raskenmerken: Draadhaar - Gladhaar | Karakter | Vachtverzorging | Geschiedenis: Draadhaar - Gladhaar

 


 

 
Raskenmerken Gladhaar
 

 

 
Hoofd en schedel
De hersenpan moet vlak en tamelijk smal zijn en geleidelijk versmallen naar de ogen. Er mag geen duidelijke voorhoofdsgroep zijn, maar er moet in het profiel meer val tussen voorhoofd en bovenkaak zijn dan bij de Greyhound. De wangen mogen niet zwaar zijn.
De oren moeten V-vormig, klein en van middelmatige dikte zijn, voorwaarts, dicht langs de wangen vallen en niet als die van een Foxhound opzij van het hoofd neerhangen.
De kaken boven en onder moeten sterk en gespierd zijn, van behoorlijke bijtkracht, maar in geen enkel opzicht gelijken op die van de Greyhound. Onder de ogen moeten de kaken niet te veel invallen. Dit gedeelte van het hoofd moet echter toch enigszins besneden zijn, zodat het niet als een wig in een rechte lijn verloopt.
De neus, waarin de snuit geleidelijk uitloopt, moet zwart zijn.
De ogen moeten donker van kleur en klein zijn, vrij diep liggen, vol vuur, leven, schranderheid en zoveel mogelijk cirkelvormig zijn.
De tanden moeten zo gelijk mogelijk geplaatst zijn - dat wil zeggen de boventanden tegen de buitenkant van de ondertanden.

Hals
Moet droog en gespierd zijn , zonder wammen en behoorlijk lang zijn en geleidelijk verbreden naar de schouders.

Schouders
Moeten lang zijn en schuin liggen, goed naar achteren toe en droog zijn aan de boegpunt; de schoft komt scherp uit.

Borst
Diep en niet breed.

Rug
Moet kort, recht en sterk zijn, zonder schijn van slapte zijn.

Lendenen
Moeten krachtig en zeer licht gewelfd zijn. De voorste ribben moeten matig gewelfd zijn, de verdere diep en de ribben moeten tot ver naar achteren doorlopen.

Achterhand
Moet sterk en gespierd zijn, geheel vrij van inzakken of zwakte; de dijen lang en krachtig, de sprongen laag bij de grond, de hond moet er flink op staan, zoals de Foxhound, en geen recht kniegewricht hebben.

Staart
Hoog aangezet en vrolijk gedragen, maar niet over de rug of gekruld. Hij moet goed sterk zijn; alles wat op een 'pijpenrager'-staart lijkt, is buitengewoon verwerpelijk.

Benen
Moeten, van welke kant ook bezien, recht zijn en van voren weinig of in het geheel geen voorknie tonen. Zij moeten over het geheel sterk van been zijn, kort en recht in de middenvoet. Zowel voor- als achterbenen moeten bij het lopen recht naar voren worden gebracht en het kniegewricht mag niet naar buiten draaien. De ellebogen moeten in loodrechte stand aan de romp aansluiten en vrij daarvan bewegen.

Voeten
Moeten rond, gesloten en niet groot zijn. De zolen hard en sterk. De tenen matig gebogen en noch naar binnen noch naar buiten gericht zijn.

Beharing
Moet recht, vlak, kort, hard, dicht en overvloedig zijn. De buik en de binnenkant der dijen mogen niet kaal zijn.

Kleur
Wit moet overheersen; gestroomde, rode of leverkleurige aftekening is verwerpelijk. Overigens is dit punt van weinig of geen betekenis.

Evenredigheid, grootte en aard
De hond moet een algemeen vrolijke, levendige en bedrijvige indruk maken; eerste vereisten zijn een stevig geraamte en kracht in een klein bestek, maar men moet hier niet uit opmaken, dat een Foxterrier plomp of in enig opzicht grof zou moeten zijn - snelheid en uithoudingsvermogen zijn van evenveel belang als kracht en de evenredigheid van de Foxhound moet tot voorbeeld dienen. Evenals de drijfhond mag de Terrier in geen geval hoog op de benen zijn, maar evenmin te laag. Hij moet als een juist gebouwd jachtpaard staan en, als hiervoor gezegd, met een korte rug veel grond beslaan. Zo bereikt hij de hoogste graad van stuwkracht gepaard aan de de grootste lengte van pas, die met zijn lengte van romp samengaat.

Gewicht
Is bij de Terrier geen betrouwbare maatstaf voor de bruikbaarheid van zijn werk - algemene bouw, grootte en omtreklijn zijn de hoofdzaken - en indien een hond snelheid en uithoudingsvermogen bezit en zijn vos in het hol kan volgen, komt het er op geen pond op aan, hoeveel hij weegt, hoewel, ruw gesproken, 6,8 - 7,7 kg voor een teef en 7,25 - 8,16 voor een reu in tentoonstellingsconditie de beste gewichten zijn.

Fouten
Neus: wit, vleeskleurig of in belangrijke mate met een van deze kleuren gevlekt.
Oren: staande, staande met de opening naar voren of rozenoor.
Gebit: sterk boven - ondervoorbijten.

Opmerking
De reuen moeten twee normale ontwikkelde, volledig in het scrotum ingedaalde testikels hebben.