Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Raskenmerken: Draadhaar - Gladhaar | Karakter | Vachtverzorging | Geschiedenis: Draadhaar - Gladhaar

 


 

 
Vachtverzorging
 

 

 

Algemeen
Bij de Foxterriër zijn er twee verschillende rastypen. De gladhaar en de draadhaar. De gladhaar behoeft minder vachtverzorging dan de draadhaar. Een gladhaar moet je regelmatig borstelen en ga je shows met je Fox bezoeken dan moet ook de gladhaar in model gebracht worden.

Met een draadhaar heb je meer werk, behalve kammen en borstelen moet je een draadhaar ook ongeveer 4 x per jaar laten trimmen. Twee grote en twee na trimbeurten, wat moet gebeuren door een ervaren trimmer(ster) of zelf aanleren. De vacht behoort met de hand of trimmes te gebeuren. Scheren of knippen is uit den boze. Een draadhaar zal door het scheren en knippen zijn kleur verliezen.

Wil je een draadhaar uitbrengen op een show dan zal deze door een ervaren showtrimmer getrimd moeten worden.

Volwassen Foxterrier Draadhaar
Een volwassen Foxterrier heeft elke week wel een borstel en kam beurt nodig. Er zijn verschillende soorten borstels en kammen in de handel. U kunt als borstel het beste een pinnenborstel nemen. Deze gebruikt u niet als een echte borstel. U drukt de borstel zachtjes in de haar en met een kleine beweging iets naar voren en dan gelijk van de huid af naar boven. U maakt een soort pluk beweging. U maakt een soort schep beweging. U gebruikt deze borstel voornamelijk voor de rug en voor het uitborstelen van de poten. Met de kam kunt u de hele hond doen.
Foxterrier hebben snel veel haren in de oren, controleer dit 1 x in de maand en ziet u te veel haren groeien haalt u ze er met een speciale tang eruit.
Controleer ook regelmatig zijn nagels, als ze te lang worden moet u ze knippen. Er zijn speciale nageltangetjes in de handel waarmee u rustig de nagels van uw Fox kunt knippen. Let er wel op dat u niet in het leven knipt want dat doet niet alleen ontzettend zeer maar het bloed ook ontzettend. Het donkere gedeelte van de nagel (beetje rood) is het leven. De dierenarts kan ook de nagels knippen bij zijn jaarlijkse controles van uw Fox.

Foxterrierpup
Als u Foxterrier pup in huis is kunt u het beste na 1 week beginnen met het borstelen. U pup moet eraan gewend raken om geborsteld en gekamd te worden. Dat werkt alleen maar in zijn voordeel als de pup voor het eerst naar de trimmer gaat. Knip ook zo af en toe zijn nagels. Begin met alleen maar een puntje eraf te halen. Tegenwoordig wordt de vacht van een pup met 11 weken al getrimd. Heel belangrijk is dat niet het gehele oor gedaan wordt. Zorg ervoor dat er aan de onderkant het haar blijft zitten. Trim alleen het gedeelte van het oor wat omhoog staat en zo gauw de knik begint laat u de rest van het haar eraan. Zo verkomt u dat het oor misschien gaat staan. Als uw pup eenmaal klaar is met wisselen kunt u na een korte tijd ook het haar op de oor weghalen.

<<< terug

Trimsalons
Heemskerk
Hondentrimsalon FAIRYTAILS
Anita Vellema-van Campen
Rosa Manussingel 157
1963 BC Heemskerk
T: 0251 - 258 945
E: fairytails@wanadoo.nl

Halle
Hondentrimsalon Pluto
Helma Boekamp
Zanddijk 2 7025 CE Halle
T: 0314 - 632 908
I: http://www.trimsalonpluto.nl