Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Fokkers | Introductie | fases bij de fokker | fases bij de eigenaar

 


 

 
Fases bij de eigenaar
 

 

 

Socialisatiefase
Leeftijd van 8 weken tot de pubertijd

wat kunnen wij als eigenaar doen voor een zo goed mogelijke socialisatie

 • Ga 's ochtends de pup ophalen. De pup heeft dan de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen, voordat het nacht wordt.
 • laat de pup eerst een aantal dagen wennen voordat iedereen langs komt om de pup te bewonderen. Doe dit gedoseerd
 • laat de pup met zoveel mogelijk verschillende mensen kennis maken
 • laat de pup minimaal 2 x 5 minuten fysiek contact te hebben met verschillende mensen.
 • de puppen moet steeds meer kennismaken met de geluiden van het huishouden.
 • neem de pup eens op de arm mee naar buiten.
 • laat de pups ook eens in een andere omgeving rondlopen (buiten).
 • laat de puppen verder wennen aan een halsbandje en tuigje.
 • ga verder met de zindelijkheidstraining, als de pup iets buiten doet beloon dat met iets lekkers .
 • ga met de pup eens in een andere omgeving wandelen, denk hierbij aan bos, hei etc. Kijk wel uit voor uitlaat plaatsen. Juist dat moet je vermijden.
 • ga naar een goede babycursus (kan al vanaf 7-8 weken).
 • Gun ook de puppen hun rust. Te weinig socialiseren is niet goed maar te veel is ook niet goed.

<<< terug

Angstfase
De angstfase loopt van 12 weken tot 6 maanden, het eigenlijke begin van de puberteit. In de periode neemt de angst toe, zodat traumatische ervaringen van de pup heel gemakkelijk kunnen worden omgezet naar extreme angst. Bijvoorbeeld als de pup in de angstfase door een fietser wordt aangereden kan de pup voor de rest van zijn leven ontzettend bang zijn voor een fiets. Gelukkig kunnen we traumatische ervaringen vaak nog goed maken door de pup daarna alleen maar positieve ervaringen te laten opdoen. Doen we helaas niks aan de traumatische ervaring dan zal de pup altijd bang blijven voor het item.
Als de pup niet goed gesocialiseerd is, is dat heel goed te merken in de angstfase. De pup zal niet makkelijk nieuwe elementen in zijn omgeving gaan ontdekken. Terwijl een pup die goed is gesocialiseerd wel deze nieuwe elementen willen ontdekken.

De pups gaan tijdens deze periode ook hun plek zoeken in de roedel. Het is nu daarom heel belangrijk ervoor te zorgen dat het duidelijk is welke plek de hond gaat innemen in de roedel. Hiervoor is een goede puppenklas weer een uitstekende leerschool voor de pup.

De pup begin ook met het wisselen van de tanden en kiezen. Let er op dat tijdens het wisselen de hond zijn bek zeer gevoelig is en het komt ook voor dat de pup niet helemaal lekker is. De pup kan er soms wat ziek van worden. Let er ook op dat de pup genoeg materiaal heeft waar hij op kan kauwen. Als de pup eenmaal aan het wisselen is zal de pup graag overal op knagen. Het is natuurlijk beter om op een kluif te knagen dan aan een stoelpoot.

Tijdens de angstfase moet er nog steeds worden doorgegaan met het socialiseren van de pup. Het is van belang om de pup te laten kennismaken met allerlei andere mensen, honden, dieren, openbaar vervoer, winkelcentra's (niet te druk), dierentuinen etc. Ook al is de pup goed gesocialiseerd in de angstfase komen alle pups. Het is alleen dat een goed gesocialiseerde pup beter zal herstellen op traumatische ervaringen.

Het is voor de pup natuurlijk ontzettend belangrijk om geen traumatische ervaringen op te doen. Probeer daarom ook traumatische ervaringen te voorkomen. Uiteraard is het niet mogelijk overal je pup voor te beschermen want dat is ook niet goed. Maar als je weet dat de buurhond niet goed om gaat met pups laat je jouw pup niet met de buurhond spelen. Een pup mag door een volwassenhond best gecorrigeerd worden maar dan wel op de juiste wijze en als het terecht is.
Je gaat nooit op het drukste van de dag op de markt lopen met jouw jonge pup, of de pup moet continue op de arm mee gedragen worden. Als de pup namelijk zelf over een drukke markt loopt ziet hij of zij alleen maar benen, schoenen, tassen die vlak langs hem heen vliegen of hem of haar zelfs raken.

Hou er rekening mee dat de pup ook langzamerhand steeds drukker gaat worden. Hoe meer je van huis wegbent hoe drukker de pup zal zijn als je weer terugbent.

Verder heb ik als advies denk gewoon na voordat je wat onderneemt. Ga niet de hele dag met de pup op sjouw. Een jonge hond moet nog steeds heel veel slapen. Hij of zij heeft de rust heel hard nodig.
Te veel doen is namelijk net zo slecht als te weinig doen.

<<< terug

Pubertijd
De pubertijd begint voor elke pup op een andere leeftijd.
Pubertijd wordt herkent aan het gedrag van de pup. Alles wat hij of zij ooit geleerd heeft is hij of zij vergeten.
De pup kan ook plotseling overal bang voor worden. Het gedrag zal door de pubertijd veranderen.
Begint plotseling weer aan alles te knagen, kan niet meer alleen zijn etc.

Tijdens deze periode is het belangrijk om alle dingen die aangeleerd zijn weer te herhalen. Er moet weer van voren aan begonnen worden. Alleen wat toen wat moeite koste om het aan te leren zal nu vlugger gaan.

Altijd moet er consequent opgetreden worden richting de foxterrier, maar tijdens de pubertijd geldt dit helemaal.
Leer de pup geen nieuwe dingen aan want dat vraagt heel veel geduld als eigenaar. Geduld die beter gebruikt kan worden om de pup door zijn pubertijd heen te helpen.

Als regel geldt dat de pubertijd voor een teef begint als deze loops gaat worden. Bij een reu is het wat moeilijker te bepalen. De een zegt als de reu zijn poot op gaat tillen en een andere zegt weer wat anders.

Advies kijk naar jouw pup dan weet je wanneer de pubertijd begint.

<<< terug