Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  


Puppen | Voorbereidingen op de komst van de pup | Puppencursus

 
Introductie | Trainingsmethodes | Basisoefeningen | Trainingsoefeningen

 


 

 
Introductie
 

 

 

Er wordt vaak door mensen aan mij gevraagd hoe ik mijn Foxterrier alles heb aan geleerd. Het komt regelmatig voor dat bij een vereniging wordt beweerd dat men een Foxterrier weinig aan kan leren. Verder dan de A (E.G.) dat gaat toch echt niet.

Mijn ongezouten mening hierover is dat dit onzin is. Je kan net zover met je Fox gaan als je zelf wilt, of het nu de A (E.G.) of G&GIII is. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is, alles behalve dat. Als je op G&GIII niveau zit heb je heel wat jaartjes getraind.

Je moet vanaf pup al beginnen. Leer de pup dat jij het leukste wezen op aarde bent. Daar begint het bij de meeste mensen al fout te gaan. Ze gaan naar een puppencursus en de pup moet aangepakt worden want het is een Foxterrier. Slipketting om en corrigeren maar. Dat is voor elke hond fout, ook voor de Terriërs. Foxterriërs gaan juist dan in de contramine. Ze kunnen dan helemaal over de rooien gaan en komen daardoor in de terrierspiraal [1] .

Uiteraard moet je af en toe corrigeren, maar dat hoeft heus niet gelijk met een slipketting. Je kunt dat met beleid doen. Stemcorrectie en negeren vind een Foxterrier al erg genoeg. Laat tijdens de puppencursus je pup niet met andere honden spelen.  Als baas kun je  nooit zo leuk zijn als de andere puppen. Laat jouw pup buiten het trainingsveld spelen met andere puppen. Ze moeten natuurlijk ook de hondentaal leren begrijpen, maar op het trainingsveld ben jij de belangrijkste persoon. De meeste Foxterriërs spelen met geluid (blaffen, grommen). Foxterriërs vinden achter elkaar aanrennen het einde en zeker als ze in de vacht van de andere hond kunnen happen. Met hun poten de andere hond aanstoten is een andere speltechniek van ze. Je moet als eigenaar heel alert zijn op dat soort spelletjes. De andere hond kan dit als dominant beschouwen en jouw pup corrigeren. Schrik niet gelijk want heel veel oudere honden corrigeren goed. Laat in het begin de Foxterrier vooral met andere honden spelen, zodat de Fox ook leert dat niet iedereen er van gediend is hoe de Fox speelt.  
Laat een Foxterrier niet door het lint gaan. Ik stop mijn Foxterriërs als die zo wild gaan spelen.

Waar je heel goed op moeten letten is dat een Foxterrier heel snel afgeleid is. Alles in zijn omgeving is leuk, of het nu mensen, honden, muizen, mollen, takken, bladeren zijn, het maakt niks uit. Laat je dus je pup met andere honden spelen op het trainingsveld, dan moet je van hele goede huize komen, om nog zijn aandacht te krijgen, dat lukt meestal niet meer.

Mijn advies is dan ook, zoek een goede vereniging, waar de puppen met een halsband trainen, waar een terriër normaal behandeld wordt en waar met een speeltje of voer gewerkt mag worden. Informeer van te voren hoe ze les geven en ga eens kijken. Bevalt het niet, ga dan bij een andere vereniging kijken. Wacht net zo lang met trainen totdat je een goede vereniging hebt gevonden. Weet je dat je een Foxterrier pup in huis neemt, ga dan alvast rondkijken.

Een Foxterrier is een hond die goed te trainen is. Als je alles op een positieve manier brengt zal een Fox alles kunnen leren. Begin zo snel mogelijk met een puppencursus en ga door naar de A (E.G.) en kijk dan wat je verder zou willen met je Foxterrier (behendigheid, flyball, gehoorzaamheid, etc.)

Vanwege hun intelligentie moet je wel heel alert zijn met de oefeningen die je ze wil aanleren. Elke keer hetzelfde doen vinden ze niks, breng juist afwisseling in de oefeningen. Wees ze voor met denken. Doordat ze intelligent zijn anticiperen ze heel snel. Waarom zou je het moeilijk doen als het makkelijk kan slaat heel goed op de denkwijze van de Foxterrier. Als voorbeeld kan ik de volgende oefening aanhalen. Mijn Foxterrier beheert heel goed het commando voet. Als ze voor me zit moet ze achter mij om en aan mijn linkerbeen aansluiten. In de aanleerfase had ze dat snel door maar ze had ook door als ze tussen mijn benen doorgaat ze sneller bij mijn linkerbeen was waar de beloning op haar wachtte. Dus kijk uit met oefeningen aanleren.

[1] Ze raken dan helemaal opgefokt, springen, bijten, blaffen, piepen, etc.