Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Puppen | Voorbereidingen op de komst van de pup | Puppencursus

 


 

 
Voorbereiding op de komst van de pup
 

 

 

Een pup uitkiezen
Eindelijk is het zover na lang beraad is er gekozen voor een Foxterrier pup. Nu op zoek naar een adres waar men een Foxterrierpup kan kopen.

 • Tegenwoordig is Internet een medium waar veel te koop is.
 • De kranten worden opengeslagen, zeker op zaterdag.
 • De buurman weet iemand.
 • Ergens in een schuur zijn, naast andere rassen, foxen te koop.
 • Etc.

Het beste begin is om via de rasvereniging te informeren waar er nestjes te koop zijn.
Op Internet naar erkende fokkers gaan zoeken, die zich houden aan de regels van de rasvereniging.

Maak daarnaar eerst een kennis met verschillende fokkers, ga op een show kijken, bel fokkers op om een afspraak te maken. De meeste fokkers willen graag hun kennis en ervaring delen met nieuwe eigenaren. Ook zij zijn er bij gebaad dat de juiste hond op de juiste plek terecht komt.

Eenmaal de fokker uitgekozen, ga dan samen met de fokker kijken wat voor pup uit dat nestje voor jouw geschikt is. De fokker weet wat hij of zij in het nest heeft liggen. Geef aan bij de fokker wat je met de foxterrier wilt gaan doen:

 • huishond
 • behendigheid
 • showen
 • een keer een nestje fokken
 • etc.

Dan heeft de fokker een indicatie waar hij of zij op moet letten als hij of zij een pup met jouw uitkiest.

Op een aantal zaken kun je zelf ook letten om te weten of je bij een fokker zit die op een goede manier bezig is.

 • Is het nest waar de puppen liggen schoon.
 • Zien de puppen er gezond uit (geen vuil uit hun ogen, geen poep aan hun kontje op lichaam)
 • Worden de puppen binnen gehouden of juist niet.
 • Als de puppen niet binnen gehouden worden komen ze ook wel eens binnen?
 • Mag je het hele nest zien, moeder hond ook.
 • Geeft de fokker veel aandacht aan zijn nestje (zie bij fokkers puppenlevensfases).

Als je eenmaal een pup gaat uitzoeken doe dat samen met de fokker, de fokker kent het karakter. Kijk niet alleen naar het uiterlijk. Met uiterlijk bedoel ik vlekje hier en daar.

<<< terug

Ophalen van de pup
Met de pup ophalen begint het opvoeden van je Foxterrier. Als eerste tip wil ik iedereen meegeven: "HAAL DE PUP IN DE OCHTEND UREN OP"!!!!. Is het niet mogelijk om vandaag de pup in de ochtend op te halen maar morgen of overmorgen wel, dan is mijn advies "HAAL HEM DAN PAS MORGEN OF OVERMORGEN OP!"

Het is voor de pup een traumatische ervaring om bij zijn broers, zussen en moeder weggehaald te worden. De pup gaat zijn vertrouwde omgeving verlaten, waardoor de pup al heel onzeker wordt.
Dan is het ook nog zo dat de pup meestal een autorit gaat maken (wat de pup meestal nog niet heeft gehad), komt daarna in een vreemde omgeving. Wordt dan te pas en on te pas opgetild en moet iedereen gelijk leuk en aardig vinden. Daarna wordt de pup in een mand neer gelegd en de mensen gaan allemaal slapen en de pup moet alleen achter blijven. De pup loopt trauma na trauma op. En dan vinden we het nog gek dat de pup de hele nacht maar jankt en jankt. Doe dit a.u.b. niet. Probeer zoveel mogelijk de onderstaande regels te hanteren als je de pup gaat ophalen bij de fokker.

 • Ga in de ochtend de pup ophalen.
 • Blijf niet te lang bij de fokker, zorg ervoor dat je alles al geregeld hebt met de fokker.
 • Rij dan rustig naar huis met de pup in een doos met iets waar de moeder geur aan zit.
 • Eenmaal thuis gekomen laat de pup buiten even plassen.
 • Is de pup binnen laat hem a.u.b. met rust en laat hem de omgeving ontdekken.
 • Later op de dag kan er rustig wat gespeeld worden met de pup.
 • Voorkom dat iedereen naar de pup wil kijken, nodig de mensen a.u.b. na een aantal dagen pas uit.
 • Als je gaat slapen neem de pup mee de slaapkamer op.
 • Doe de pup in een bench, mand of doos met zijn vertrouwde geurtje.
 • Zet de slaapplaats zo dat je gelijk met de hand bij de pup kan om te laten merken dat je er ook nog bent.
 • Laat de pup de volgende ochtend gelijk uit als je wakker bent.
 • Bel de fokker hoe het gegaan is.

Als je de bovenstaande regels volgt zal de pup zo min mogelijk traumatische ervaringen opdoen. Waardoor de pup sneller zal wennen aan zijn nieuwe omgeving.

<<< terug

Eerste dagen in huis
De pagina over de eerste dagen in huis heeft als bedoeling om uw zo goed mogelijk te begeleiden door de eerste dagen van de pup. Niet alleen de eerste nacht is belangrijk maar ook de volgende dagen. Als u daar doorheen bent heeft u al de helft van zijn opvoeding en socialisering gewonnen. Wilt u wat meer weten kijk dan ook eens bij de pagina opvoeding.

Wat mag wel en wat mag niet
Voordat de pup bij uw thuis komt zou er eigenlijk al besproken moeten zijn wat de pup wel en niet mag.
Maak daarom een lijstje en hang deze op zodat uw gezin allemaal dezelfde regels hanteert. Beslis namelijk of de hond op de bank, stoel etc mag. Mag hij of zij op schoot, mag de pup opspringen etc. Iedereen moet een zelfde lijn trekken want anders weet de pup het ook niet meer en in het huisgezin komen er spanningen over het opvoeden van de hond.
Hanteer de regels dan ook consequent, zonder consequentheid wordt de hond onzeker en weet nog niet waar hij aan toe is. Mag de hond bijvoorbeeld op schoot mag hij ook op schoot als hij vies is. Als het regent mag hij ook tegen uw op springen. Dat is natuurlijk te voorkomen om de hond schoon en droog te maken voordat hij naar binnen gaat.

Eten
Geef ze altijd de eerste week hetzelfde wat de fokker geeft. Als het goed is krijg je van de fokker ook eten voor een tijdje mee. Vraag aan de fokker het schema, wanneer de pup eten kreeg.
Meestal krijgen ze in het begin 3 of 4 x op een dag het eten. Wil de pup niet eten is dat geen ramp. Probeer te voorkomen dat je de pup gaat verwennen door er alles aan te doen om de pup eten te geven. Als de pup echt honger krijg zal deze gaan eten. Hou wel in de gaten dat de pup op gewicht blijft. Foxterrier zijn nu eenmaal honden die meestal slecht eten. Ze hebben een voorkeur qua voer.
Laat het eten niet de hele dag staan, wil de pup niet eten haal het voer dan naar 15 minuten weg. Kijk dan of de pup over een uurtje wel wil eten.|
Als je de pup ander voer wilt geven schakkel dan voorzichtig. Steeds doe je iets meer nieuw voer bij zijn voer tot dat de pup helemaal over is. Als je over wilt gaan naar ander voer zoek dan een goed voer uit. Er zijn zoveel verschillende hondenvoeders in de handel dat je soms niet meer weet wat je moet geven. Ik zeg altijd geef het voer wat de hond lekker vind en waar hij het goed op doet en weinig ontlasting heeft. Je kan vaak aan zijn ontlasting zien of het goed voer is. Weinig ontlasting betekent dat de pup alle voedingsstoffen gebruikt wat in het voer zit. De kleur moet gewoon bruin zijn geen rode gloed ontlasting want dan zit er kleurstoffen in het voer. De ontlasting moet niet hard en niet te zacht zijn. Meestal kom je dan in kwaliteit voer terecht van topmerken. Daar betaal je meestal ook naar maar in het totaal bedrag komt het overeen met alle goedkopere voer omdat je van topmerken minder moet geven omdat de voedingsstoffen goed worden opgenomen door de hond.

"IK ZEG ALTIJD GEBRUIK VOER WAAR DE HOND GOED OP REAGEERT".

Halsbandtraining
Doe niet gelijk een halsband om. De pup moet eerst wennen aan het huisgezin. Als je geluk heb heeft de fokker de pup al gewend aan een halsband. Dan is het natuurlijk wel goed om de pup gelijk zijn halsband om te doen.
Na 2 dagen doe je de pup een halsband om en deze gaat niet meer af. De pup zal allerlei capriolen uithalen om van de halsband af te komen. Negeer dat gedrag. Omdat de pup zijn halsband een tijd om moet houden moet je natuurlijk wel een halsband omdoen die veilig is. Met veilig bedoel ik een halsband die goed past niet te los en niet te strak. Een halsband wat lekker zacht aanvoeld. Geen lange losse einden en geen grote ringen aan de halsband, ook voorlopig geen penningen. Dat maakt het nog erger om een halsband om te hebben. Als de pup voor het eerst een halsband om krijgt geef je hem gelijk een lekkere kluif zodat de pup gelijk zijn halsband vergeet.
Als je steeds de halsband af doet duurt het weken voordat de pup er aan gewend is en een halsband moet een pup nu eenmaal om hebben.

<<< terug

De bench aanleren
Een bench is geen onding, het is een slaapplaats van de pup waar hij of zij zich veilig voelt. In de bench gebeurt nooit wat engs. Een bench moet je zien als een slaapplaats met een deurtje ervoor. Het is natuurlijk wel zo dat de pup het wel moet aanleren dat een bench ook dicht kan.
Het is een slaapplaats waar jij de pup kan neerleggen zodat de pup niet de hele dag achter je aanloopt, waar de pup met rust gelaten wordt als deze moe is. Waar hij veilig kan blijven als je weg moet.

Aanleren
De bench staat op een tochvrije plek, een plek waar de pup alles kan overzien, een plek waar de bench voor niemand in de weg staat, dus niet voor een kast waar je steeds bij moet. Een plek waar je zelf ook vaak zit dus in het woongedeelte.
Steeds als de pup ergens gaat slapen leg je hem weer in de bench neer (deurtje dicht). Zo gauw als de pup wakker wordt het deurtje open doen en de pup uitlaten. Voorkom dat de pup gaat janken. Haal je de pup erdan uit dan gaat hij of zij steeds meer janken in de bench, want janken betekent ik wordt uit de bench gehaald. In de bench ligt ook het kleedje met de moedergeur. Later kan dat vervangen worden door iets van jezelf. Een vetbedje wat lekker warm ligt.
Als de pup te eten krijgt zet je dat ook in de bench, krijgt hij wat lekkers ook in de bench (het deurtje open)
De bench gaat mee de slaapkamer op.
De bench moet iets vertrouwd worden voor de pup, het wordt zijn slaapplaats.
Bouw het dan ook rustig uit.

<<< terug

Zindelijkheidstraining
De pup heeft nog geen controle over zijn sluitspieren en is daarom nog niet zindelijk. Een hele grote fout is bij het zindelijk maken van de pup "STRAFFEN". De pup kan er helemaal niks aandoen dat hij nog in huis plast. Als iemand dan gestraft moet worden zijn wij het. Wij hebben niet goed opgelet en de pup op tijd naar buiten gebracht.
Als we namelijk de pup gaan staffen voor het plassen en poepen in huis gaan we een pup krijgen die zich niet durft te ontlasten in onze bij zijn. De pup gaat dan achter de bank zijn behoefte doen. Buiten durft hij het niet want dan staan wij in de buurt.

Wat wel doen?
Als de pup gegeten heeft naar buiten, als de pup wakker wordt gelijk naar buiten, na het spelen naar buiten. In principe loop je bijna elk uur of 2 uur buiten met de pup. Dan ook alleen voor zijn behoefte en niet om een stukje te lopen. Zijn behoefte laten doen en weer naar binnen. Doet de pup buiten wat dan beloon je hem of haar met wat lekkers.
Verder probeer zo goed mogelijk het schema van de fokker aan te houden. Vraag daar ook naar.
Maar vooral geldt HOU GEDULD!

Het zindelijk maken duurt nu eenmaal bij de ene pup langer dan bij de andere pup. Een Foxterrier kan er behoorlijk lang over doen aangezien wij meestal te laat zijn met het oppakken en naar buiten brengen. Een foxterrier speelt en plast bijna te gelijk.

Fabeltjes
Er bestaan heel veel fabeltjes over het zindelijk maken van de pup. Ik wil hier eentje noemen want nog steeds wordt dit vaak toegepast.

Als de pup in huis plast moet je de pup er met zijn neus doorhalen!!!!!!

DIT IS EEN METHODE DIE ABSOLUUT NIET DOOR DE BEUGEL KAN. HET GRENST EIGENLIJK AAN DIERENMISHANDELING!

Een pup het absoluut geen controle over zijn sluitspieren, een baby ook niet. Wij halen toch ook niet de neus van een baby door zijn luier!

<<< terug