Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Gehoorzaamheid | Behendigheid | Flyball | UV | VZH | Ringtraining

 


 

 
Gehoorzaamheid
 

 

 

Hier leren u en de Fox spelenderwijs een aantal oefeningen die belangrijk zijn in het verdere leven van de hond. Je kunt verschillende cursussen volgen puppycursus, A B, C en vervolgens de landelijke examens G&G1 tot G&G3.

Tijdens de puppycursus leer je je hond begrijpen en op te voeden. Ga je verder dan ga je al richting de hondensport en vanaf G&G1 ben je bezig met sport. De verschillende cursussen volgen elkaar dan ook op in moeilijkheidsgraad, aangelijnd volgen, los volgen, plaats sturen, komen op bevel, apporteren (hout en metaal), apporteren over een horde (hout en metaal) sorteren, dirigeren, distance controle (appel op afstand), etc.

Elk jaar wordt er een Nederlands Kampioenschap gehouden voor G&G1 tot G&G3 waarvoor je je moet selecteren via wedstrijden. Er is een Europees Kampioenschap (alleen voor G&G3).

Als je denkt dat kunnen Foxterriërs nooit dan hoop ik jullie met dit artikel wakker te schudden want ook Foxen kunnen hieraan mee doen, ze zijn er intelligent en energiek genoeg voor.
De Foxterriër leert snel. Probleem hierbij is dat als je niet creatief traint ze rottigheid kunnen uithalen omdat ze zich gaan vervelen. Dus als baas moet je geduldig en zeer inventief zijn, waardoor je een vrolijk werkende Fox krijgt die hoog kan scoren.
Bij de gehoorzaamheidstraining komt de intelligentie en heldere geest van een Foxterriër helemaal tot uiting.

Aanleren van de oefeningen is per hond verschillend. Wel weet ik dat de Foxterriërs allemaal op een bepaalde manier gemotiveerd moeten worden. Gebruik bij het aanleren van oefeningen voedsel. Dan bedoel ik niet zijn eigen eten maar iets waar de Fox helemaal gek van is. Zelf train ik met een pup met hele afwisselende soorten voedsel. Ik begin meestal met Rodi-worst afgewisseld met soms wat kaas, rookworst. Een hele grote traktatie is pannenkoek. Maar let op gebruik voor het aanleren van iets heel moeilijk, denk daarbij aan het apporteren van metaal, het ultieme lekkers.

Als de Foxterriër eenmaal de oefeningen doorheeft bouw je het voedsel af en gebruik je ook steeds meer een speeltje waar uw Foxterriër helemaal gek van is. Dan is meestal een trekspeeltje. 

Als u met uw foxterriër zou willen trainen zoek dan een Kynologische Vereniging op en ga daar eens kijken. Namelijk niet alle verenigingen kunnen eigenaren met Foxterriërs begeleiden.

Mij vuistregel is een Foxterriër hoeft niet hard aangepakt te worden. Hard aanpakken is tegenwoordig voor een Foxterriër juist de verkeerde methode, ze zijn namelijk niet meer zo scherp als vroeger. Ze moeten wel consequent opgevoed worden. Ik train Holly niet met een slipketting maar met een halsband of halfcheck (een stoffen band met een klein ketting). Zegt de vereniging al bij voorbaat (zonder de hond gezien te hebben) dat je als eigenaar van een Foxterriër een slipketting moet aanschaffen loop dan maar een deur verder. Zeker als je een pup hebt.