Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  

Gehoorzaamheid | Behendigheid | Flyball | UV | VZH | Ringtraining

 


 

 
VZH
 

 

 

Verkeerszekere hond examen. Tijdens deze proef moet de hond tonen dat hij zich in het drukke verkeer normaal gedraagt, dit deel van de proef (B) is meestal niet zo’n probleem, maar hieraan vooraf gaat een niet te onderschatten appèlgedeelte (A) wat als moeilijkheid ongeveer gelijk is aan het G&G1, dit dan nog uitgebreid met de schotproef (tijdens het los volgen worden er op een afstand van ongeveer 10 meter twee schoten gelost).

Hieronder een beschrijving van de exameneisen

Het examen VZH vormt de kroon op het werk voor de meeste mensen die elementaire gehoorzaamheid hebben gevolgd, en is de basis voor degenen die IPO (willen gaan) draaien. Het examen bestaat uit twee afdelingen.

Deel A bestaat uit gehoorzaamheids-oefeningen op het trainingsveld. De hond moet zowel aangelijnd als los netjes volgen. Dat geldt zowel de rechte stukken, als de wendingen en keertwendingen, alsmede "in de groep" (een 8-tje lopen om en tussen een groep mensen).

Het programma kent een aantal zgn. tempowisselingen (gewone pas wordt afgewisseld door een stukje looppas, een stukje slenterpas).

De hond dient automatisch te gaan zitten, als de baas blijft staan.

Daarnaast moet de hond op commando gaan zitten en liggen terwijl de baas doorloopt. En tenslotte: snel voorkomen en aan de voet komen als 'ie geroepen wordt.


Deel B bestaat uit het testen van de hond in "real-life". De hond wordt meegenomen naar een winkelcentrum of andere drukke plaats en dient zich daar in alle opzichten sociaal en rustig te gedragen. Ook als er bellende fietsers langskomen. Of als er een metro leegstroomt. En ook als u de winkel ingaat en er een andere hond langskomt of de hond geaaid wordt.

De CHVIJ biedt u de mogelijkheid dit soort dingen begeleid en onder gecontroleerde omstandigheden te oefenen. Niet onaardig is dat in de Algemene Plaatselijke Verordening van verscheidene gemeenten is opgenomen dat slechts honden die een VZH- of gelijkwaardig certificaat hebben, onaangelijnd de straat opmogen.

Naast de algemene voorwaarden geldt het volgende:

  • u kunt pas na het behalen van het diploma EG-2 (of een vergelijkbaar diploma), door met voorbereidend VZH (13 lessen), gevolgd door nog eens 13 lessen examen-VZH.
  • als er echt goede vorderingen waarneembaar zijn, kunt u (op uitnodiging) ook tussentijds instromen in de examengroep.
  • u dient lid te worden van de vereniging …U kunt geen VZH-training volgen/examen afleggen als cursist.

De VZH-, UV-, de speurhond- en IPO-examens zijn officieel door de (internationale) FCI erkende examens welke onder de vlag van de Nederlandse Bond voor Gebruikshonden-sportverenigingen worden georganiseerd. Onze vereniging is daartoe dan ook bij deze landelijke bond aangesloten.