Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  


Puppen | Voorbereidingen op de komst van de pup | Puppencursus

 
Introductie | Trainingsmethodes | Basisoefeningen | Trainingsoefeningen

 


 

 
Trainingsmethodes
 

 

 

De positieve methode
Onze ervaring is dat de positieve methode de methode is om de honden op te voeden. Binnen deze methode zijn natuurlijk weer heel wat wegen om iets voor elkaar te krijgen.
De positieve methode wil niet zeggen dat de hond nooit gestraft wordt.
Op hele jonge leeftijd stimuleren we het juiste gedrag en negeren we het negatieve gedrag.
Zodoende gaat de pup steeds meer het juiste gedrag vertonen en het negatieve gedrag steed minder.

Voorbeeld
Als de hond tegen je aanspringt wil het aandacht. Door je rug naar de hond te keren en niks te doen krijgt de hond niet zijn zin.
Zo gauw als de hond met zijn vier poten weer op de grond is krijgt deze aandacht. Als pup nog heel jong is 8 tot 14 weken gelijk aandacht geven later in zijn leven even wachten en dan pas aandacht geven.

Bijt de pup "speels" in je hand dan reageren als een andere pup, heel hard au roepen. Zo leert de pup zijn bijt grenzen kennen. Gelijk ook ophouden met wat je aan het doen was met de pup, zoals spelen (als je iets fysieks aan het doen bent zoals borstelen of afdrogen, wassen etc. natuurlijk niet ophouden anders wordt dat gedrag juist erger)

Er altijd vanuit gaan dat de pup niks weet. Altijd de tijd nemen om iets aan te leren.

Je kunt de hond straffen door iets weg te halen waar hij van geniet. Is de hond bijvoorbeeld aan het blaffen om iets te pakken haal je dat weg en leg het ergens neer waar de hond het niet ziet en bijkan. Zo bestraf je hem om iets weg te halen wat hij wil hebben, maar toch negeer je hem. Er wordt geen stil etc geroepen wat dat begrijpt de pup toch niet. Hij ziet het dan eerder als hoi mijn baas helpt me mee.

Als je meer wilt weten over deze methode lees dan eens de boeken van Peter Beekman.

<<< terug

Hanteren van het voer
Als je gaat trainen met je Foxterrier hou er dan rekening mee dat ze meestal slechte eters zijn.

Met de volgende voeren kan er getraind worden:

 • Het voer waar mee makkelijk oefeningen aangeleerd kan worden
  1. runderstaafjes
  2. vleesstaafjes
  3. rodiworst
  4. lams en rijst staafjes
  5. Soort Frolic
 • Het voer waar mee moeilijker oefeningen aangeleerd kan worden
  1. kleine stukjes kaas
  2. stukjes gekookte kip
 • Het voer waar mee het hierkomen mee aangeleerd kan worden
  1. honden knackworst
  2. rookworst
  3. stukjes gekookte kip

Het lijkt overdreven maar een Foxterrier is nu eenmaal heel kieskeurig. Ze zijn ook heel snel afgeleid en toch moeten ze gaan luisteren om hun energie kwijt te kunnen.

Wat maakt het uit dat de Fox in het begin komt als er knackworst in de buurt is. Later wordt dat vanzelf minder. Het belangrijkste is dat hij of zij komt als hij of zij geroepen wordt.

Wat je tijdens het trainen geeft moet klein van stuk zijn. Als ik een honden knackworst gebruik kan ik daar heel wat kleine stukjes van maken. Dan kan de hond zeker wel 10 keer hierkomen en zijn beloning krijgen.

Als belangrijkste wil ik meegeven kijk naar de hond, misschien vindt hij of zij zijn eigen voer wel het einde of is de hond allergies voor van alles en nog wat.

Let op dat de Foxterrier naast zijn trainingsbrokjes ook zijn eigen portie eten opeet. Zoek een voer wat goed is zonder allerlei toevoegingen. Ik geef tegenwoordig het voer van Greenheart, Lams en Rijst. Holly is in principe een hele slechte eten maar dit eet ze goed.

Het tijdstip van belonen
Als de Foxterrier de oefening goed doet beloon je hem gelijk. Gaat de Fox zitten door de handhulp geef je hem of haar gelijk het voer als hij of zij met zijn achterwerk op de grond zit. Komt hij of zij gelijk weer overeind voordat het voer is gegeven, geef dan niet het voer maar geef de volgende keer sneller het voer.

Het moeilijkste met de voermethode is het belonen. De prikkel van het voer is hoog dus er kan heel snel iets aangeleerd worden maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat het gedrag wat beloond wordt het gedrag is wat wij zouden willen zien.

Probeer dan ook op tijd te belonen. Lukt het niet om op tijd te belonen geef dan enthousiast het commando yes erbij. Vaak is onze mond sneller met belonen dan onze hand. Wel altijd bij yes een beloning in de vorm van voer geven

<<< terug

het belonen van de pup
Tijdens het opvoeden en trainen is een ding heel belangrijk: het belonen. Meestal wordt dit vergeten of de pup wordt voor alles beloond.

Voor alles belonen is niet goed, de Foxterrier mag niet beloond worden als hij iets doet wat niet hoort. Er moet op tijd gestopt worden met belonen.

Voorbeeld:
Er wordt een oefening zit gedaan. De Foxterrier gaat zitten. Nu moet er beloond worden. De gebeurt dan ook maar zo gauw als de Foxterrier opstaat wordt er nog rustig door beloond. Dit is dan niet juist. Zo gauw als de Foxterrier opstaat hou je op met belonen. Indien er een stembeloning wordt gegeven hou dan gelijk de mond dicht.

Belonen doe je op het juiste moment. Zo gauw als de Foxterrier zit wordt deze beloond. Zo gauw als de Foxterrier iets doet wat men va hem verlangd dan wordt hij beloond. Maar let op! Als de Foxterrier iets doet wat niet mag dan niet gelijk belonen als hij of zij met het gedrag ophoudt. Kijk of het gedrag weg blijft en dan belonen. Anders kun je het effect krijgen als ik dit doe en dan er mee stopt krijg ik een beloning. Foxen zijn heel snel in het leren van foute dingen dus kijk uit!!!

Wat voor beloningen zijn er allemaal:

 • stembeloning
 • voedsel
 • fysieke beloning (aai over zijn bol)
 • een speeltje geven.

Wat is de juiste beloning:

 • stembeloning
 • voedsel

Dit zijn de juiste beloningen voor een Foxterrier (hond). De andere twee zijn minder goed als beloning.
Heel veel Foxterriers vinden het hemaal niet leuk als de baas weer met zijn grote handen een lekker harde knuffel geeft. Als de Foxterrier het wel leuk vind dan wordt hij of zij gelijk heel enthousiast.
Als we boven op de hond aaien zijn we juist dominant bezig. Dit is eigenlijk een oefeningen en geen beloning. Uiteraard mag er geknuffeld worden met de Foxterrier, maar doe dat niet tijdens het trainen.

Als we er geen gewoonte van maken om voor alles de hond een knuffel te geven is de kans om een knuffel te geven op het verkeerde moment veel minder aanwezig, bijvoorbeeld als de Foxterrier ergens van schrikt dan mogen we er geen aandacht aan geven anders beloon je hem voor het schrikken en zal de volgende keer nog meer schrikken.

Een speeltje kan een goede beloning zijn, ware het niet dat een trekspeeltje eigenlijk weer een oefening is. Wie wint er? Kan ik de roedelleider worden? Spelen is altijd een vorm om te kijken hoe ver kan ik gaan.

Ik gebruik het speeltje (bal) om de Foxterrier uit de stress te halen. Hoe rustig je ook alles aanleerd de Fox loopt altijd wat stress op. Gooi ik een bal weg dan rent ze alle stress van zich af en kan er weer gewerkt worden. Dit is ook een vorm van belonen. Spelen tijdens de puppencursus is bedoeld om jouw te leren hoe je moet spelen, aan welke regels moet je je houden.

<<< terug


Het straffen van de pup
Bij het opvoeden en trainen van de hond hoort ook straf.
Zou gauw als je merkt dat de boodschap is doorgekomen (de fox maakt zich kleiner, druipt af etc) houd dan op met straffen. Ga dan door met waar je mee bezig was. Negeer verder de hond.
LET OP!!! DE HOND WEET NIET MEER WAT HIJ KORT GELEDEN HEEFT GEDAAN. JE KUNT ALLEEN DE HOND BESTRAFFEN OP HETE DAAD.!!!!!!!
Er zijn verschillende soorten van straf en ik benoem alleen de straffen die ik gepast vind:

Negeren van de hond
De Foxterrier kan van alles uithalen om aandacht te krijgen, zo gauw als je dan reageert heeft deze succes, als het mogelijk is moet er dan ook genegeert worden.

Voorbeeld: de Fox springt tegen je op. Ga dan niet gelijk van alles uit de kast halen om de Fox weer op zijn vier poten te krijgen. Draai je om en kijk naar boven, negeer de hond.

De Foxterrier springt tegen je op terwijl je aan het spelen ben met een bal. Elke keer als de Foxterrier de bal komt terugbrengen en afgeeft springt deze tegen je op. Je gooit maar snel de bal weg want dan springt hij of zij niet meer. De Foxterrier leert het volgende, als ik terugkom en de bal afgeef en daarna tegen de baas springt dan gooit deze de bal weg.
Negeer de Fox en gooi pas de bal weg als hij of zij niet meer springt.
Tip ruim de bal ook op. Laat deze niet zien want dan komt de Fox in de terrierspiraal en wordt helemaal opgefokt.

LET OP HET GEDRAG ZAL ALTIJD EERST TOENEMEN VOORDAT HET AFNEEMT.

<<< terug

Stemstraf
De stemstraf moet met een lage stem worden uitgevoerd.
Grommen is een soort straf, mopperen en praten. Als we mopperen en praten moet de stem laag klinken.

<<< terug

Beloning weghalen
Als straf kan ook de beloning weggehaald worden. De Foxterrier wil bijvoorbeeld het voer in je hand hebben. Hij of zij begint zachtjes of gelijk hard in je hand te bijten. Trek de hand weg en stop het voer weg.

De pup wil dolgraag iets pakken wat niet mag. Haal het weg en zet het ergens neer waar hij of zij het niet meer ziet. De Fox kan zich zelf nu niet belonen.

<<< terug

Terugbijten
Het is niet de bedoeling dat je deFox terugbijt met je mond, maar met je handen. Als je de moederhond bezig ziet zie je dat ze vaak straft door over de neus van de pup te bijten.
Als de pup niet reageert op een stemstraf en hij of zij blijft doorgaan bijt dan met je hand over de neus. Knijp in de neus en druk deze rustig zachtjes naar beneden. Zo imiteer je de neus bijt van de moederhond. Je kunt er ook nog zachtjes bij grommen.

<<< terug

Van afstand straffen
Vaak doet de Foxiets waar je als eigenaar niet gelijk bij kan komen. Dan moet er van afstand gestraft worden. Als het mogelijk is pak een plantenspuit, waterpistool of iets dergelijks en zo gauw als de Fox iets op een afstand doet kun je een straal op hem spuiten. Zeg daarbij helemaal niks. Het moet net lijken of het voorwerp hem of haar bestraft.

Als een waterstraal niet genoeg is, het komt natuurlijk voor dat een Fox het leuk vind dan kun je een blikje vullen met wat knikkers. Het blik dicht maken zodat het niet meer open kan en vlak bij de Fox neergooien. Door het geluid schrikt deze en houd op met het gedrag te vertonen. Ook nu weer negeer de Fox verder.

Gebruik nooit je sleutelbos. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

<<< terug

Het knagen afleren
Meestal gaat een Foxterrier knagen als hij of zij zich niet prettig voelt. Dit kan zijn bij het wisselen van zijn of haar melkgebit, of bij het alleen zijn etc.

Smeer maar eens op de plekken waar hij of zij aan het knagen is Tabasco. Dit is vrij scherp en meestal zal de Fox daar niet meer aan komen. Natuurlijk heb je weer Foxterriers die van Tabasco houden. Er zijn natuurlijk heel wat dingen wat je kunt doen.

Bij dit alles moet je onthouden dat het soms nodig is om de Fox te straffen. Maar je moet hem of haar altijd op hete daad betrappen anders heeft het geen zin. Ook al kijk hij of zij schuldig als je binnenkomt en de bankstel ligt aan stukken. Door jouw houding weet de Fox dat er wat is. Jij komt thuis en de hel breekt los!!!!

<<< terug

De regels van het spel
Op een goede manier met een Foxterrier spelen is van essentieel belang.

Het is heel belangrijk te weten hoe een Foxterrier het spel ziet. Mensen spelen voor ontspanning maar een Foxterrier juist niet. Als je Foxterriers onderling ziet spelen is het altijd wel een machtsspelletje aan de gang. Ik krijg dan ook vaak de vraag "ze zijn zo leuk aan het spelen en plotseling gaan ze vechten".

Het begint al in het nest. De pups onderling zijn druk bezig om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. Zo is een volwassen fox nog steeds bezig. 
Er zijn dus een aantal regels waar men zich tijdens het spelen met de Fox rekening mee moet houden.
Een bal weggooien is natuurlijk het einde voor de Fox. Maar wij zien spelen juist om contact te krijgen met de Fox. De Fox ziet het samen spelen met de eigenaar als een machtsstrijd. Dus daar moeten we rekening mee houden als we gaan spelen.We gaan drie manieren van spelen behandelen.
Het spelen om contact en baas te worden, het spelen wat je gebruikt bij de trainingen en als laatste een alternatief voor spelen.

Regels tijdens het spelen met je Fox:

 • De eigenaar begint altijd met het spel. 
 • Komt de Fox met het speeltje naar de eigenaar toe dan negeert deze de Fox. Zo gauw als de Fox het opgeeft pakt de eigenaar het speeltje en gaat spelen. Hou er rekening met dat hele jonge honden niet zo lang kunnen spelen.
 • De eigenaren eindigen het spel. 
 • Ga je te ver met een jonge Fox dan verlies de Fox zijn interesse en houd zelf op. 
 • Tijdens het spel moet de eigenaar ook eens de Fox laten winnen. Want zonder te winnen is het spel niet leuk meer.
 • Leer de Fox heel snel het commando "genoeg" aan. Niet het commando "los" want dat gebruiken we later in de trainingen voor het apporteren. 
 • Als de eigenaar het spel wilt beëindigen moet de eigenaar bevriezen. Pak een koekje en hou die voor zijn neus. Zo gauw als de Fox het speeltje loslaat geef je het commando "genoeg". Later als de Fox het doorheeft kun je eerst het commando "genoeg" geven en dan het snoepje. 
 • Leer de Fox dat je tijdens het spel zijn halsband kan pakken. Door zijn halsband te pakken kan de Fox niet meer achteruit lopen waardoor er toch spanning op het speeltje blijft.

Spelen met de Fox gebeurt altijd uitbundig. Loop soms even achteruit (winnen) en loop eens op de Fox in (verliezen). Ga in ieder geval niet rennen. Speel ook met de stem. Gebruik je stem om de Fox vrolijk uit te nodigen tot spel en voor de beloning.Als de Fox goed vasthoudt gebruik dan aan het begin van het spel het commando "vast".

Laat de Fox tijdens het spel het speeltje los, dan kunnen we twee dingen doen. Gewoon door gaan spelen of juist ophouden met spel. Het laatste gebruik je als je het apporteren later wilt aanleren. Dan ga je de Fox negeren als deze het speeltje of apporteerblok loslaat.

Ga niet gelijk de pup aan het speeltje ophangen. Denk eraan dat mag je pas gaan doen als de Fox volwassen is en heel goed naar het commando "genoeg" luistert.
Ga geen uitbundige trekspelletjes doen als de Fox aan het wisselen is. Is de Fox ook een showhond ga dan niet fanatiek trekspelletjes doen maar doseer het. Denk aan het gebit.
Begin en eindig het spel dat is het allerbelangrijkste.

Het spelen tijdens de training. 

Daar is het spel bedoeld om de stress kwijt te raken. Niet de stress die wij oplopen door het trainen met een Fox maar de stress die de Fox heeft na het trainen met ons.
Door iets weg te gooien kan de Fox de stress eruit lopen door het speeltje lekker even zelf te houden en gek te doen. Wij weten allemaal wat we bedoelen: als we zeggen dat een Fox dan kan lopen als een jonge hert, springend over het grasveld.
Ook dichtbij spelen is leuk als afwisseling maar dan moet je heel goed weten of de Fox daar ook geen stress van krijgt. Ik zelf speel ook dichtbij met Holly. Maar ook heel vaak gooi ik haar favoriete speeltje een eind weg.
Belangrijk is bij het weggooien van het speeltje is dat de Foxterrier wel weet wat terugbrengen is. Want je kunt niet doortrainen als het een uur duurt voordat de Fox terug is bij je. Leer het terugbrengen van een speeltje rustig aan. 
Dat krijg je voor elkaar door na het terugbrengen van een speeltje iets ontzettend lekkers te geven en daarna weer het speeltje weer weg te gooien. Zodoende weet de Fox nooit wanneer het einde spel is.
Het is natuurlijk veel makkelijker dit aan een jonge Fox aan te leren, maar bij elke Fox is dit aan te leren. Begin met thuis te oefenen, zonder veel afleiding. 

Spelen op een heel onbevangen manier: 

Zeker geschrikt voor kinderen.
Tijdens mijn vele jaren les geven lukt het ook vaak niet om te spelen met een hond. Soms wil de hond niet spelen, soms mag de eigenaar niet met de hond spelen (denk aan grote sterke honden die de baas willen worden) of fysiek niet kunnen spelen etc. 
Iedereen kent wel het balletje, balletje spel. 
Zoek het goede balletje onder een bloempot. Dit kun je ook spelen met een Fox. Verstop zijn balletje of als de Fox niet wilt spelen voedsel.Zo ben je toch bezig met spelen zonder dat er ergens maar ook een conflict kan optreden. 
Zeker handig als kinderen graag met honden in het algemeen willen spelen.

<<< terug