Eigenschappen Fokkers Puppen Training Fotoboek Exposities Home Gastenboek  


Puppen | Voorbereidingen op de komst van de pup | Puppencursus

 
Introductie | Trainingsmethodes | Basisoefeningen | Trainingsoefeningen

 


 

 
Trainingsoefeningen
 

 

 

Zit
Het is de bedoeling dat de Foxterrier zonder dwang gaat zitten. Dit bereik je alleen als je geen druk op de hond gaat zetten. Dat betekent eigenlijk kort gezegd niet aan de hond komen.

Ga door de knieën en maak met voedsel contact. Dat doe je door voedsel voor zijn neus te houden.
Als je het voer voor zijn neus houdt dan ga je met het voer richting zijn staart. Maar blijf contact houden met zijn neus. Beweeg je de hand te ver naar boven dan zal de Foxterrier op zijn achter poten gaan staan. Beweeg je de hand helemaal niet dan gebeurt er ook niks. Als je dus rustig je hand beweegt zonder veel omhoog te gaan zal de Foxterrier deze beweging volgen en gaan zitten.

Als de handelingen goed gaan mag het commando erbij geplakt gaan worden. De hulpen worden uitgevoerd en zo gauw als de Foxterrier zit geef je het commando. Blijf niet te lang op deze fase hangen maar ga proberen het commando steeds wat eerder te geven. Ik zal dit demonstreren met weer wat videobeelden.

Je bent bijna klaar als je eerst het commando geef en daarna gelijk de hulp. De oefening zit zit er nu bijna helemaal in. Probeer de stap te zetten om eerst het commando te geven de Foxterrier gaat dan zitten en dan zijn beloning.

Ook bij deze oefening geld geduld is een schone zaak, verwacht niet gelijk te veel maar bouw het rustig op.

<<< terug

Af
Het is de bedoeling dat de Foxterrier zonder dwang af gaat (liggen). Dit bereik je alleen als je geen druk op de hond gaat zetten. Dat betekent eigenlijk kort gezegd niet aan de hond komen.

Ga door de knieën en maak met voedsel contact. Dat doe je door voedsel voor zijn neus te houden.
Als je het voer voor zijn neus houdt dan ga je met het voer loodrecht naar beneden richting zijn voorpoten. Maar blijf contact houden met zijn neus. Beweeg je de hand te snel naar beneden dan zal de Foxterrier gaan staan of zijn interesse in het voer verliezen. Als je hand eenmaal de grond heeft bereikt en de Foxterrier gaat nog steeds niet af dan beweeg je rustig je hand richting zijn voorpoten. Of de Fox gaat af of hij gaat staan. Als we nu uitgaan van het beste dan gaat de Fox af. Je geeft gelijk het voertje voor het afgaan. In het ergste geval gaat de Foxterrier niet af, blijft rustig zitten of gaat staan. Als hij wel interesse blijft houden in het voer hou dan de hand stil op de grond. Wacht net zolang totdat hij gaat liggen dan geef je het voer. Gebeurt er nu helemaal niks ga dan verder met lezen dan kom je op een andere methode.

Als de handelingen goed gaan mag het commando erbij geplakt gaan worden. De hulpen worden uitgevoerd en zo gauw als de Foxterrier af is geef je het commando. Blijf niet te lang op deze fase hangen maar ga proberen het commando steeds wat eerder te geven. Ik zal dit demonstreren met weer wat videobeelden.

Je bent bijna klaar als je eerst het commando geef en daarna gelijk de hulp. De oefening af zit er nu bijna helemaal in. Probeer de stap te zetten om eerst het commando te geven de Foxterrier gaat dan zitten en dan zijn beloning.

Ook bij deze oefening geld geduld is een schone zaak, verwacht niet gelijk te veel maar bouw het rustig op.

Tweede methode af

Als de bovenste methode niet lukt hebben we er nog een.
Je gaat op de grond zitten met je benen wijd. De Foxterrier staat aan de ene kant van je been, de riem haal je onder je been door. Je been "waar de Fox staat" wordt iets gebogen zodat de Fox er onderdoor kan kruipen. Pak wat voedsel en hou deze zichtbaar. (Wel je hand onder je been en het voer net naast je been vlak bij de Foxterrier.) Als je hond het voertje wil hebben zal deze moeten gaan kruipen onder je been door. Zo gauw als de Fox ligt geef je het voertje.
LET WEL OP DAT JE GEEN DRUK MET JE BEEN OP DE RUG VAN DE FOXTERRIER UIT OEFENT DE HOND MOET HET HELEMAAL ZELF DOEN. ALS HIJ NIET GAAT LIGGEN IS JE BEEN TE HOOG. GA TERUG NAAR DE BEGINFASE EN HOU JE BEEN WAT MINDER GEBOGEN. Voor de rest is het afbouwen van het voer en het commando eerder geven net zoals de andere methode.

<<< terug